Technikai tanácsok

Kültéri termékek.

            Bombetta telep

            Mi is ez a termék? Papír vetőcső, amit az alján agyag dugóval lezárnak. Ebbe a csőbe vannak betöltve a fellövésre szánt bombák, benne csillagok. Több, ilyen előre töltött csövet összefűznek, össze rögzítenek, melyeket különféle lövésszámú teleppé bővítenek. Minél nagyobb a cső átmérője, annál nagyobb a benne lévő bomba, ami szétrobbanva annál több csillagot röpít szét.

H a termék úgy működik, ahogy a gyártó tervezte, akkor tűzijáték. Ha eldől, akkor már nem játék. A telep minden töltete erőteljesen üt lefelé, vagyis ha a talaj, amiről működtetni akarjuk laza vagy egyenetlen, eldőlhet. Egyszer van év vége, ezért a biztonság és az alkalom egyedisége érdekében érdemes gondoskodnunk a telep rögzítéséről.

A legegyszerűbb módszer, ha a telepet egy fa lapra rögzítjük. A fa lap vastagsága minimum 1 centi legyen, és legalább 10 centivel nagyobb alapterületű legyen a telepnél. A fa lapba legalább 2 db szöget vagy facsavart be kell tekerni, a telepet hozzá támasztani a csavarokhoz, vagy szögekhez, és szigetelő szalaggal, minimum két rétegben körbe tekerni. Ezzel megtettük biztonságunkért az alapvető óvintézkedést.

Esős időben egyszerűen szemetes zsákba kell csomagolni, ami tökéletesen megvédi bármilyen időjárási körülménytől. Ez esetben az elektromos izzó gyújtóval való indítás egyszerű. Tűzi indítás egy kicsit macerásabb.  A bombák lökő töltetei gond nélkül  átlövik a szemetes zsákot, mint ha ott se lenne.  Fontos, hogy a szemetes zsák szorosan legyen a telepen, vagyis a csomagolásnál  ki kell szívni a levegőt.

Erős szélben (30-40 km), számítani kell rá, hogy a fellőtt bombát a szél egy két méterrel odébb viszi, efektjeit, kicsit szétfújja, visszahullása is kicsit odébb lesz. Az ennél  nagyobb szél már annyira szétfújhatja az effektet, hogy pocsékolás fellőni.

 

            Rakéta.

A magasba felröpíteni szánt töltetet nem robbantással, hanem rakéta hajtóanyaggal juttatja fel. A hajtómű csövébe annyira tömörítve van a hajtó anyag, hogy az idő, míg kiég. A kb 2 mp alatt kiégő töltet ad időt a rakéta testnek a felszállásra.

Ezt a blablának tűnő szöveget azért írom le, mert amikor az emberek az üzletünkben vásárolják a pirotechnikai eszközöket, nagyon sokan úgy azonosítják a rakétát, hogy ez az, amit le kell szúrni. HÁT NEM!!!

Ez az a termék, amit nem, hogy nem szabad leszúrni, hanem TILOS leszúrni!

És most jön a Blabla. Azért tilos leszúrni, mert a gyártó úgy tervezte meg a rakétát, hogy a saját súlyát, bele értve a stabilizáló pálcát, a csillagokat, a design csomagolást a feliratokkal felröpítse a bontási magasságba, ahol aztán megcsinálja azt az efektet, amiről a kedves vevő a következőképpen áhítozik. „Ez ugye jó magasra megy!” Hát ha leszúrja, akkor az ott fog robbanni az orra előtt. Úgy is szép, de nem úgy lett tervezve. A rakéta, nem úgy lett megtervezve, hogy kitépje magát a föld fogságából. De nézzük, mi az, amit még nem tud felröpíteni magával. Például nem tudja magával vinni a lábast, a virág vázát, a trifon telefon készüléket, a kilós kenyeret, a számítógép monitort, a 42-es cipőt, a háború és béke című könyvet, a külső merev lemezt, a pótkereket, a kormány zárat, a hangfalat, a képet a falról, a Tomi mosóport, a literes tejet, a Zsigulit, a Moszkvicsot, a Zsukkot, az Uazt, a Skodát. Szóval nem. Bármennyire is hihetetlen, a gyártó nem tervezte, hogy az imént említett tárgyakat a rakéta felemelje, és magával vigye a bontási magasságba. Értelem szerűen a földből kitépést sem tervezte. Ellenben a rakéta csomagban van egy indító cső. Ha ezt a csövet leszúrjuk, és abba lazán bele állítjuk a rakétát és így indítjuk el, úgy fog működni, ahogy megtervezték.

Erős szélben számítani kell arra, hogy a rakéta ráfordul a szélre, és az utolsó szakaszt vízszintesen teszi meg.

Az árusítás alatt többen megkérdezték, hogy kézből indítható-e a rakéta.

NEM!!

Épületes kérdés, ezért kénytelen vagyok foglakozni vele.

A hajtómű csövébe kb egy evőkanálnyi hajtóanyag van bepréselve, ami kb 2 mp alatt kiég. El lehet gondolni, mi történik közvetlen alatta. Mivel a hajtó anyag ennyi idő alatt nem ég el tökéletesen, elég sok korom, és egyéb apró szilárd darab távozik kb 300 Km/órás sebességgel. Nem hinném, hogy bárkinek is szüksége lehet az új évet bekötött kézzel kezdeni.

Az év utolsó napján az ember hajlamos bolondságokra gondolni. Ezzel nincs is semmi baj, ha azt a normális kereteken belül tesszük. A pirotechnikai termékek működtetésénél viszont az összes józan eszünkre szükségünk lesz.

 

            Röppentyűk

                Kétféle röppentyű létezik. Rotorral és hajtóművel kialakított.

Az elv a papír hengerbe préselt hajtó anyag oldalra kifújva forgásra készteti a testet. A rá szerelt rotor pedig felemeli az egész szerkezetet.

A rotor nélküli röppentyű két hajtóművel rendelkezik. A első hajtómű megforgatja a testet, ezzel stabilizálja azt, majd beindul a toló hajtómű, ami felemeli. Mindkét típusú röppentyűnél fontos, hogy sima felületre helyezzük, hogy a forgást biztosítani tudjuk. Tehát nem eldobni, hanem felirattal felfelé elhelyezni és aztán indítani.

Értelem szerűen a röppentyűt ne dobjuk fűbe, vízbe, a szomszéd kertjébe, tányérba, tv készülékbe, hangfalba, Zsiguliba, Moszkvicsba, Skodába, fürdőkádba, szekrénybe. Csak szépen a földre helyezni és úgy indítani.

         

          

 

Folyt.